🇾đŸ‡Ș Prognoser för utvecklingen av dödsfall i Covid-19

Jag har laddat ner dataset frĂ„n Our World in Data om hur dödstalen för coronavirus Covid-19 fördelat sig hitintills. Till skillnad frĂ„n mĂ€tenheten “rapporterade fall” bedömer jag att “rapporterade dödstal” Ă€r ett mycket sĂ€krare mĂ€tvĂ€rde; det har helt enkelt mycket mindre risk för över- eller underrapportering. Eftersom vi nu börjar ha data som Ă€r nĂ„gorlunda finkornig Ă€r det möjligt att börja labba med den, och försöka extrapolera för att se tendenserna. Detta bedömer jag har inte varit riktigt möjligt förrĂ€n de senaste dagarna.

AngÄende detta dataset frÄn Our World in Data sÄ sticker tvÄ saker ut:

(1) Sydkorea har inte haft nÄn sÀrskilt extrem vÄg om man ser till just dödsfall, de hade 17 döda den 1 mars och nu 126 döda, vilket inte egentligen borde ge anledning till sÄ mycket skriverier. Jag tror inte att vi ska lÀgga nÄgon större vikt vid Sydkoreas trendlinjer Àn nÄgot annat land, annat Àn att de var tidiga med att tvingas hantera viruset samt att de har uppvisat vÀldigt effektiva ÄtgÀrder mot spridningen, vilket gör att de iofs kan vara bra som benchmark att strÀva mot, men vad betrÀffar exponentiell spridning sÄ Àr det faktiskt andra lÀnder som har en tydligare eskalerande tendens, typisk för relativt snabb spridning. Se nedan.

(2) Ryssland fortsĂ€tter att rapportera 0 (?!?) döda per dag. DĂ€r ligger en hund begraven


Tittar vi, till att börja med, pĂ„ vĂ€rlden totalt, sĂ„ verkar spridningen sedan omkring den 9 mars Ă€ndrat tangent, vilket syns framför allt i den visualisering som anvĂ€nder logaritmisk skala. Dödstalen tycks nu ligga pĂ„ en dubblering per varje fem-sex dagar (t.ex. 8 843 den 19 mars, 18 565 den 25 mars). I Spanien hĂ€romdagen noterades en mycket högre spridningstakt Ă€n sĂ„; hĂ€r dubblerades antalet dödsfall per varje tre dagar, en mycket snabbare utveckling Ă€n den som noterades bĂ„de i Kina och Italien. Detta visar att spridningen plötsligt kan gĂ„ snabbt i enskilda lĂ€nder eller regioner, och att det kan finnas oförutsĂ€gbara fluktuationer i spridningens logik.

Tittar vi pÄ min egen prognosticering sÄ har jag gjort tvÄ olika scenarion ifrÄn tvÄ olika polynomiska trendlinjer, andra gradens och tredje gradens.

Polynomial trendlinje, tredje graden
Polynomial trendlinje, andra graden

Enligt dessa extrapoleringar ser vi, i det ena scenariot (andra gradens polynomial), en prognos pĂ„ omkring 2 000 döda i Storbritannien, nĂ€ra 3 000 döda i USA och över 4 000 i Frankrike omkring helgen om tvĂ„ veckor, 11–12 april.

I det allvarligare scenariot (tredje gradens polynomial), sĂ„ nĂ€rmar det sig rentav 10 000 döda i Frankrike och över 8 000 i USA runt samma helg, medan Storbritannien dĂ„ skulle ligga omkring 5 000 döda och veckan efter det gĂ„ om Iran i antal döda. Även NederlĂ€nderna och Tyskland kommer att ha signifikanta dödssiffror.

Kina fortsĂ€tter att vara ett helt eget fall (har ej tagit med dem dĂ„ det inte hade gagnat visualiseringen). Spanien och Italien ska vi inte ens prata om… 😹

Polynomial trendlinje, tredje graden
Polynomial trendlinje, andra graden

Sverige dÄ?

Vi ska inte drabbas av panik. Enligt liknande extrapolering av de dödssiffror som nu faktiskt börjat dyka upp, kan vi Ă€ven hĂ€r dra trendlinjerna pĂ„ tvĂ„ olika sĂ€tt. I bĂ€gge fallen tycks vi likna Sydkorea i vĂ„r utveckling vad betrĂ€ffar dödsfall i Covid-19. I grafen har jag dessutom tagit med NederlĂ€nderna, för bra jĂ€mförelse – det Ă€r ocksĂ„ höggradigt globaliserat, av ringa storlek (17 milj invĂ„nare jĂ€mfört med Sveriges 10 milj) och har haft en snarlik, demokratiskt försvarbar hantering av coronakrisen och, precis som Sverige, ocksĂ„ fĂ„tt internationell beröm för detta, en spaning som ligger i linje med ledande statsvetare i vĂ„rt eget land:

Vi har det samtidigt visserligen rÀtt vÀl förspÀnt i vÄra lÀnder med hög medborgerlig tillit till institutioner och till varandra som medmÀnniskor. Juridikexperten Joakim Zander har en lÀsvÀrd TwittertrÄd pÄ samma tema:

Dock ser vi i utvecklingen av corona-dödssiffrorna att NederlĂ€nderna i bĂ€gge scenarion förefaller fĂ„ lĂ„ngt fler döda: I polynomial utvecklingskurva av tredje graden kan vi rĂ€kna med nĂ€stan 3 000 döda i NederlĂ€nderna omkring 11–12 april. I polynomial utvecklingskurva av andra graden sĂ„ blir utvecklingen mindre drastisk, men Ă€ndĂ„ med över 1 000 döda vid samma tidpunkt. I Sverige rör det sig i bĂ€gge scenarion om nĂ„gra hundra döda vid samma tidpunkt.

OM INGET OFÖRUTSETT HÄNDER! mĂ„ste vi sĂ„ klart tillĂ€gga hĂ€r. Ta alla dessa siffror med en nypa salt, och se dem som ytterst spekulativa prognoser, baserat pĂ„ de kurvor vi ser just i dagslĂ€get. FĂ„r vi ny data som ger helt andra kurvor vid handen, sĂ„ fĂ„r vi uppdatera vĂ„r prognos.

Kom dessutom ihÄg att dessa dödstal endast Àr toppen av ett mycket större isberg av döda som kommer att torna upp sig, lÀngre fram. Det vi gör just nu Àr att köpa tid, bygga bÀttre resurser i form av adekvata vÄrdplatser och sÄ vidare, men den stora kullen döda kommer med största sannolikhet att vara oundviklig över tid.

TL;DR

HÄll ögonen pÄ utvecklingen i Frankrike och USA, det Àr mitt tips för nyhetsbevakaren. Vi kommer att se en massa dödsfall Àven dÀrifrÄn nÀrmsta tiden, samt Àven (men i mindre anmÀrkningsvÀrd omfattning) Storbritannien. Spanien, Italien och Àven Iran och Kina kommer alltjÀmt att fortsÀtta ha höga dödssiffror.

Och om Ryssland inte rapporterar nĂ„gra dödsfall snart Ă€r det mycket mĂ€rkligt för ett sĂ„pass stort land. đŸ€”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s