🇾đŸ‡Ș EU bör inte stifta lagar som förenklar för stater med auktoritĂ€ra ambitioner att hĂ€mta ut data om medborgare

Foto: Wesley Tingey (Unsplash)

Ny debattartikel (27 okt 2019)

FrÄgan om sÄ kallad e-bevisföring och möjligheterna för polis och rÀttsvÀsende i enskilda lÀnder att kunna hÀmta ut persondata om misstÀnkta i brottsutredningar frÄn elektroniska tjÀnsteleverantörer (som till exempel Microsoft, Google, Facebook) Àr högaktuell. EU-kommissionen visade i en rapport frÄn 2018 att mer Àn hÀlften av alla brottsutredningar innebÀr en grÀnsöverskridande begÀran om tillgÄng till elektroniska bevis.

Det finns redan instrument för grĂ€nsöverskridande samarbete (sĂ„ kallade ömsesidiga rĂ€ttshjĂ€lpsfördrag (MLAT) och lagen om europeisk utredningsorder (EIO) – men mĂ„nga regeringar har börjat mena att dessa verktyg ofta Ă€r för lĂ„ngsamma och besvĂ€rliga. Mot bakgrund av detta beslöt USA under 2017 att gĂ„ vidare med ny lagstiftning som skulle tillĂ„ta att polis och rĂ€ttsvĂ€sende kan begĂ€ra ut data frĂ„n internet- och molntjĂ€nstleverantörer pĂ„ mer eller mindre unilateralt sĂ€tt, direkt till polis- och rĂ€ttsvĂ€sende i det land som utfĂ€rdar ordern om uthĂ€mtning av data, men med rĂ€tt olika villkor beroende pĂ„ vilken plats informationen lagras eller var den misstĂ€nkta i en brottsutredning Ă€r bosatt eller befinner sig.

EU har inte varit lĂ„ngsamma med att svara pĂ„ detta. Efter att USA:s kongress i mars 2018 anammade den sĂ„ kallade Cloud Act som möjliggör nya direkt tvĂ„ngsuthĂ€mtning av data oavsett om den finns i eller utanför USA, sĂ„ föreslog EU-kommissionen i april 2018 “E-Evidence”, ett eget lagstiftningspaket som i princip utgör det europeiska motsvarigheten till Cloud Act och pĂ„ liknande sĂ€tt syftar till att effektivisera samarbetet med tjĂ€nsteleverantörer och förse brottsbekĂ€mpande och rĂ€ttsliga myndigheter med snabba verktyg för att fĂ„ e-bevis.

Men i december 2018 klubbade EU-ministerrÄd ett förslag pÄ reglering som gÄr lÀngre Àn kommissionens, och dessa skÀrpningar Àr riktigt problematiska. Flera av rÄdets ledamöter protesterade, rader av mÀnniskorÀttsorganisationer och Àven nÀringslivets representanter med, men rÄdet presenterade ÀndÄ sitt förslag, och det Àr ocksÄ detta förslag som jag kritiserar i min aktuella debattartikel i SvD.

I rĂ„dets förslag förbjuds tjĂ€nsteleverantörer att sjĂ€lvmant meddela sina anvĂ€ndare om att deras uppgifter begĂ€rs ut. I likhet med Cloud Act hotas de drabbade företagen med vite om de ens avslöjar att en begĂ€ran har skett. Undersökningens sekretess prioriteras över den drabbade personens rĂ€ttigheter: RĂ„det vill att endast den stat som Ă„talar fĂ„r möjlighet att meddela den misstĂ€nkte, och att överklagan endast kan ske i denna stat – som ju kan ha ett helt annat sprĂ„k och rĂ€ttssystem Ă€n den stat dĂ€r personen Ă€r bosatt.

TÀnk om Ungern kriminaliserade kritik av det egna landet i sociala medier. En svensk medborgare kritiserar Ungern pÄ Facebook. Skulle du vara bekvÀm med att ungersk polis skulle kunna begÀra ut information om personen frÄn Facebook och att lagen tillÀt detta, ja rentav förbjöd Facebook att bestrida det ungerska beslutet? Och om personen i frÄga ville bestrida beslutet skulle denne tvingas Äka till Ungern och göra det i ungersk domstol.

Kanske du skulle föredra att Sverige skulle fortsÀtta ha möjlighet att skydda landets egna medborgare frÄn sÄdana uthÀmtningsorder?

Scenariot ovan skulle bli verklighet om EU anammade den lagstiftning som europeiska ministerrÄdet nyligen lade fram.

EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rÀttigheter (LIBE) Àr ytterst skeptiska, och tros rösta ner rÄdets förslag under kommande förhandlingar (se deras officiella rapport hÀr).

GrĂ€nsöverskridande brottsutredningar mĂ„ste kunna ske – och mĂ„ste effektiviseras – men detta kan och bör ske i samverkansavtal, utan överilade inskrĂ€nkningar i medborgares rĂ€ttssĂ€kerhet, lĂ€nders nationella suverĂ€nitet och företags möjligheter att leva upp till dessa principer.

Referenser / vidare underlag i frÄgan:

Summering i frÄgan av EDRi (European Digital Rights, en förening av mÀnniskorÀttsorganisationer runt om i Europa)

“E-Evidence In A Nutshell” Theodore Christakis (UniversitĂ© Grenoble Alpes). Cross-Border Data Forum, 14 januari 2019.

Extern lÀnk till min artikel (betalvÀgg). Kontakta mig för tillgÄng

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s