🇾đŸ‡Ș Bloggen som annex till akademin

Det hÀr bokkapitlet (publicerat 2015) var ett av resultaten av det projekt jag drev som Post Doc, stationerad pÄ reklambyrÄn Forsman & Bodenfors. Projektet hette Jaget som profil: InternetanvÀndarnas motivationsgrunder för vidare-befordran av innehÄll pÄ den sociala webben (finansierat av Riksbankens jubileumsfond) och ursprungssyftet var att undersöka internetanvÀndares motivationsgrunder för lÀnkning och vidarebefordring av innehÄll pÄ webben, huvudsakligen med hjÀlp av en kvalitativt orienterad empirisk ansats.

I ett av delprojekten valde jag att komplettera min tidigare fildelningsforskning genom att dels göra en kvantitativ innehÄllsanalys av en textcorpus baserad pÄ ett urval av öppna svar i en enkÀt publicerad pÄ The Pirate Bay, med syfte att bÀttre förstÄ delningslogiken bland fildelare, och dels göra semistrukturerade kvalitativa intervjuer med anonyma medlemmar av hemliga, webbaserade fildelningscommunities, samt med akademiska bloggare som, mÀrkte jag, ofta hade resonerat om delningslogik, socialitet och ömsesidig synlighet pÄ webben.

PÄ mÄnga sÀtt blev det en rad olika intressant reflexiva Äterkopplingar som aktiverades bland bloggarna.

Mellan december 2012 och februari 2013 utförde jag en rad intervjuer, vars slutsatser jag sedan sammanförde pÄ en kollektiv sÄ kallad Pirate Pad, dÀr respondenterna sjÀlva kunde gÄ in och lÀsa och kommentera varandras svar (de flesta av dessa svar Àr anonymiserade i texten). Sammanlagt tio av fjorton tillfrÄgade gick med pÄ att intervjuas. Jag tillfrÄgade sju kvin­nor och sju mÀn; samtliga mÀn gick med pÄ intervjuer men endast tre av kvinnorna. Respondenterna gav flera exempel pÄ hur bloggskrivandet blir del av en dynamisk, inte alltid linjÀr process av begreppsutveckling, inspiration och skrivande.

Det finns i vĂ„r tid en rad visioner om att digitaliseringen möjliggör kvantifierad lekmannabedömning inom forskarsamhĂ€llet, samt samverkan och nyttogörande av forskningsresultaten, en idĂ© om att inte bara forskningens vetenskapliga utan ocksĂ„ ”sociala impact” ska kunna mĂ€tas, en sorts potential att transparent jĂ€mföra och vĂ€rdera olika insatser.

Kapitlet berör de vardagspolitiska dimensio­nerna i dessa visioner, sĂ„ som de manifesterade sig under det sena 00­-talet och det tidiga 10­-talet. Jag visar att den typ av lekmannadeltagande som ofta omhuldas i prognoser inför den hĂ€grande ”postdigitala” framtiden i verkligheten Ă„tföljs av komplexa korslĂ€nkningar av ege­nintressen, personliga incitament och barriĂ€rer i termer av fĂ€rdighe­ter, kunskaper, tid och sociala band.

Kapitlet bygger pĂ„ en sjĂ€lvupplevd, samtidshistorisk betraktelse av processer som iscensĂ€tts genom bloggen som kunskapande praktik. NĂ€r jag skrev kapitlet var det utifrĂ„n erfarenhetsbaserad kunskap som jag sjĂ€lv hade tillskansat mig under mina unga Ă„r, som aspirerande forskare inom fĂ€ltet humaniora/samhĂ€llsvetenskap – med just den digitala domĂ€nen som intresseomrĂ„de.

Jag hade ju sjĂ€lv i perioder experimenterat med att, parallellt med arbetet som doktorand, sedermera postdoc, skriva i olika typer av format pĂ„ den öppna webben. SĂ„dant skrivande Ă€gde under den senare halvan av 00-­talet huvudsakligen rum pĂ„ olika former av bloggar. Detta kom vid skiftet 00-tal/10-tal att ersĂ€ttas med en rörelse mot de privatĂ€gda och centraliserade plattformarna Facebook, Instagram och Twitter – nĂ„got som till exempel Rasmus Fleischer skrivit om.

Den ”bloggosfĂ€r” som avhandlas i kapitlet var en sorts tillfĂ€llig samfĂ€llighet pĂ„ den öppna webben, dĂ€r mĂ€nniskor etablerade nĂ€tverk mellan varandra dels genom att jag sjĂ€lv driva egna bloggar, men ocksĂ„ genom att kommenterar andra perso­ners inlĂ€gg pĂ„ dessa personers bloggar.

Som av ett sammantrÀffande skriver jag nu, som lektor och docent, Äterigen i ett bloggformat. Vi fÄr se vad framtiden kommer att bÀra med sig!

Andersson Schwarz, J. (2015). Bloggen som annex till akademin: En skĂ„deplats för kunskapande och vĂ€nskapande. I: M. Lindström & A. Wickberg MĂ„nsson (red.) Universitetet som medium. Stockholm: Mediehistoriskt arkiv. 109–134.

LĂ€nk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s