🇾đŸ‡Ș PlattformssamhĂ€llet

Digitala plattformar har under de senaste Ă„ren seglat upp som ett av de mest centrala begreppen i den digitala ekonomin. Plattformar möjliggör mĂ€ngder av nya, effektiva sĂ€tt att organisera samhĂ€llet – men de bygger ocksĂ„ pĂ„ ett element av styrning, dĂ„ mĂ€nskligt handlande mĂ„ste anpassa sig efter datorkoden. En handfull plattformsbaserade företag (Google, Facebook, Apple, Amazon, Microsoft) har fĂ„tt enormt stort globalt inflytande, dĂ€r inte bara anvĂ€ndarna utan rader av andra samhĂ€llsaktörer har blivit beroende av tjĂ€nster frĂ„n dessa giganter.

Samtidigt har de senaste Ă„ren rader av mindre företag dykt upp (mĂ„nga av dem nyetablerade sĂ„ kallade startups, finansierade av riskkapital), vars affĂ€rsmodeller Ă€r baserade pĂ„ olika typer av plattformar. Även mĂ„nga av dessa mindre plattformsföretag Ă€r i mĂ„nga avseenden beroende av dem.

Tillsammans med Stefan Larsson satte jag under 2018 ihop en antologi med syfte att samla flera kloka svenska röster i frÄgor relaterade till plattformsproblematiken. Publiceringen av antologin PlattformssamhÀllet (Fores) i början av 2019 sammanföll i tid med den internationellt inflytelserika boken The Platform Society (Oxford University Press) av de hollÀndska ledande forskarna José van Dijck, Thomas Poell och Martijn de Waal, som i synnerhet lyfter fram plattformarnas snabba framtrÀdande inom olika omrÄden som i Europa lÀnge har varit offentligfinansierad verksamhet medan i USA Àr utprÀglat privatÀgda (urban transport, nyhetsproduktion och dissemination, hÀlsovÄrd och utbildning). Under hösten 2018 stod jag som extern reviewer av hollÀndarnas bok, och arbetet med den svenska plattformsboken gynnades av denna internationella utblick.

Digitala plattformar kan fĂ„ progressiva och rentav livsavgörande (goda) effekter – men kan likaledes anvĂ€ndas för att kontrollera, manipulera och övervaka mĂ€nniskor. De stora plattformsföretagen har global rĂ€ckvidd, men det finns skĂ€l att förutsĂ€tta att jurisdiktioner och politiska system förblir nationella. HĂ€ri ligger en rad utmaningar. Flera av dem berörs i boken.

Andersson Schwarz, J. & S. Larsson (red., 2019). PlattformssamhÀllet: Den digitala utvecklingens politik, innovation och reglering. Stockholm: Fores.

LĂ€nk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s